[O1] Oponki na lato - czas się rozejrzeć

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

Zamieszczone przez zurcio
    nie przeraź się ścieralnością - przy ostrej jeździe więcej jak 20kkm nie wytrzymają
    moje SC2 powiedziały że to bzdura :diabelski_usmiech , mają już ponad 20 kkm (w 6 miesięcy) i wyglądają niemal jak nówki, więc ścieralność jest OK :szeroki_usmiech
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Zamieszczone przez Nexus6
      moje SC2 powiedziały że to bzdura , mają już ponad 20 kkm (w 6 miesięcy) i wyglądają niemal jak nówki, więc ścieralność jest OK
      uprzedzam z autopsji,
      nówki sztuki założone 09.06.2008r. przy przebiegu 31300 km,
      obecnie 42 kkm a na przedniej osi brakuje prawie połowy bieżnika, tył na nowy też nie wygląda, - 90% trasa
      start z "piskiem" zdaża mi się max. 2 razy w tygodniu także dbam o opony
      u znajomego w S4 (kolega lubi poszaleć) wytrzymały niecałe 20kkm.

prawie w każdym teście jaki przeglądałem przed zakupem opon SC2 na 5pkt. za ścieralność dostawały max. 3pkt.

Nexus6, jeźdząc bardzo spokojnie może i sporo wytrzymają - ale co to przyjemność

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 08 13:29 ]
      acha, jeszcze jedno - spora część użytkowników dróg, opony których ja osobiście ze względu na bezpieczeństwo swoje i moich bliskich w życiu bym nie założył, uważa za stan dobry lub też zadowalający ...
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• czarny_wwa
        Rider
        • 2008
        • 411
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Mówicie o Conti Sport Contact 2, ja natomiast nabyłem Conti Sport Contact 3 w rozmiarze 225/45/17.
        Montowałem je w deszczowy dzień, więc pierwsze testy były po mokrej nawierzchni. Muszę przyznać, że odprowadzanie wody oraz trzymanie opon oceniam na bardzo dobre. Przy tej szerokości opon oraz mokrej nawierzchni przy prędkości 80 km/h i więcej słyszalny szum, ale cóż.
        Przy jeździe po nawierzchni suchej opona również bardzo dobrze trzyma, a szumów praktycznie brak.
        W porównaniu do Pirelli P6000, której wcześniej miałem, Conti jest pod każdym względem lepsze.
        Co do ścieralności niestety nie mogę zbyt wiele jeszcze napisać, bo zbyt krótko je użytkuje. Jedyne co mogę dodać, to że na wpływ ścieralności opony (poza oczywiście użytkowaniem) ma również mieszanka opony, tzn. np. indeks nośności opony (który zazwyczaj mówi nam, że dana opona może być użyta w pojeździe o danej wadze, itd.).
        Pzdr.!

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Nexus6, jeźdząc bardzo spokojnie może i sporo wytrzymają - ale co to przyjemność
          eReSem sie wolno nie jezdzi :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• zurcio
            RS
            • 2008
            • 2046

Zamieszczone przez Nexus6
            eReSem sie wolno nie jezdzi
            ja myśle ... , ale po 20kkm nie bardzo mi się widzi że prawie jak nowe, ale nieważne... nie będziemy się tu przekonywać
            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

kurde i mnie czeka zmiana opon bo kurde juz mam łyse :/
              zastanawiam sie pomiędzy:
              -Dayton D210 -V-
              -Good Year Hydragrip -V-
              -BF Goodrich profiler2 -H-
              -BF Goodrich G-Force profiler -V-
              -Mabor Sport Jet2 -v-

może macie jakieś doświadczenia z tymi oponami :idea: :?:

z góry dziekuje
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

A próbował już ktoś Uniroyal RainSport 2? Cena całkiem przyzwoita a jeśli są tak dobre jak poprzednie ( RainSport 1 ) może to być całkiem dobry wybór...
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

tomekjmopl, Przy 15 daje Miski, ale przy 16 sa wlasnie te Turanzy.

mad_A, Wczoraj jezdzilem autem, ktore ma wlasnie te Barumy i smiem twierdzic, ze one nie sa glosne A co do ER300 to sa opony, jakie byly fabrycznie z tym autem i po 60-70kkm nadaja sie na smietnik, bo sa glosne i malo co na nich zostaje juz bieznika przy normalnej jezdzie, bez zadnych szalenstw.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A może oponki Continentala ContiPremiumContact 2?
                    Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki

Mama je założone w tym sezonie i muszę przyznać że są jak najbardziej ok (Ja mam rozmiar 205/55R16). Miałem kilka sytuacji podbramkowych i muszę powiedzieć, że się sprawdziły. Jestem z nich b. zadowolony.

Osobiście jak ktoś lubi poszaleć to nie polecam tych
                    Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki

Na nich odebrałem swoją OII z salonu.
                    Łatwo gubią przyczepność i na mokrym ABS się szybko załącza. Za to do spokojnej jazdy są nadają.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• samtech84
                      Elegance
                      • 2008
                      • 988
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ja z oponek mogę polecić Firestone TZ 200. Naprawdę dobrze sie sprawują na mokrej i suchej drodze.

Komentarz

• czarny_wwa
                        Rider
                        • 2008
                        • 411
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

kowal 2002, ja miałem kupować Uniroyal Rain Sport 2 bo cena dobra (na opony.com 225/45/17 są po 333 PLN/szt.) , ale wszyscy gumiarze i znajomi niestety nie do końca ją polecali ze względu na głośność. Oczywiście jeżeli ktoś nie chce/nie może wydać więcej kasy na opony to oczywiście jest to pewien kompromis. Jak powiedział Nexus6 cena tej opony ma dobry stosunek do jej jakości.
                        Ja osobiście polecam Conti Sport Contact 2 lub 3, ze wskazaniem na 3, bo to najnowszy model itd. itp.
                        Jeżeli chciałbyś obadać i posłuchać jak te opony pracują to będę w piątek wieczorem i sobote pod Lesznem (Gawartowa Wola).
                        Pzdr.!

PS. tak jak już wcześniej pisałem stanowczo nie polecam pirelli - kibel totalny za ogromne pieniądze!

Komentarz

• mad_A
                          Classic
                          • 2008
                          • 20

Zamieszczone przez Maicroft
                          Wczoraj jezdzilem autem, ktore ma wlasnie te Barumy i smiem twierdzic, ze one nie sa glosne A co do ER300 to sa opony, jakie byly fabrycznie z tym autem i po 60-70kkm nadaja sie na smietnik, bo sa glosne i malo co na nich zostaje juz bieznika przy normalnej jezdzie, bez zadnych szalenstw.
                          moje Barumy są źle zużyte, pisałem o tym na poprzedniej stronie ( szkoda pisał, że to początek ząbkowania - możliwe.. chociaz z tego co mowił mój mechanik, przesuwając dłoń po oponie - ząbkowanie wyczuwa sie z jednej strony a z drugiej nie, coś jak głaskanie kota pod włos - a tu były po prostu równomierne wgłębienia) - stąd hałas.
                          Co do ER300 - 60-70 kkm to chyba nie tak źle, skoro inne (jak piszą ludziska np. o Continentalach, znikają po 20-30kkm ) ?

dzięki wszystkim za odzew-
                          pzdr
                          THE NEW SKODA OCTAVIA.
                          AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Zamieszczone przez czarny_wwa
                            kowal 2002, ja miałem kupować Uniroyal Rain Sport 2 bo cena dobra (na opony.com 225/45/17 są po 333 PLN/szt.) , ale wszyscy gumiarze i znajomi niestety nie do końca ją polecali ze względu na głośność. Oczywiście jeżeli ktoś nie chce/nie może wydać więcej kasy na opony to oczywiście jest to pewien kompromis. Jak powiedział Nexus6 cena tej opony ma dobry stosunek do jej jakości...
                            Ja obecnie śmigam na Toyo Proxes T1R ( 205/55/16 ) i jestem maksymalnie zadowolony. Te RainSport2 maja prawie ( wiem, że robi różnicę :diabelski_usmiech ) identyczny bieżnik jak moje Toyo i chyba jeszcze Dunlop SP Sport 9000. Nie jechałem jeszcze autem na RainSport2 ale T1R są naprawdę ciche jak na opony symetryczne kierunkowe. Poprzednio miałem GoodYear Eagle F1 GDS3 i tamte dopiero były głośne! Myślałem,żeby spróbować tych Uniroyal, bo RS1 miały świetne opinie, ale trochę się boje, że będą jakiś Made in Romania/Albania albo nie daj boże China i będzie kicha. Toyo ( póki co :twisted: ) są Made in Japan i choć cena jest trochę "zaporowa" to jak nic się nie zmieni na następny sezon też będzie T1R...
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mad_A
                              Classic
                              • 2008
                              • 20

Kurde, kiedyś było latwiej: Dębica albo Kormoran
                              i cześć
                              a teraz.. weź tu człowieku rzuć wszystko i przez 3 dni wybieraj...
                              tak czy inaczej, prejrzalem chyba wszystkie podrzucone przez Was opony + jeszcze kilka/naście innych..
                              -"Deszczówki", które kiedyś miałem (Uniroyal 550 w Megane) byly dla mnie prawie idealne - brakowało jedynie precyzyjnosci, więc z "deszczówkami sprotowymi" nie będę eksperymentował
                              -Wymieniane przez Was Continentale - obawiam się (jednak) o ścieralność
                              -z innnymi - podobnie; każdej czegoś brakowało

I już myślałem, ze nie uwolnię się od przydrogich ER 300 (po dobrych doświadczeniach w Astrze G; wlasnie mija 2 sezon i są super), bo to jakiś kompromis między precyzyjnymi i trwałymi a "deszczówkami", kiedy wpadłem na opinie o jeszcze dwóch ciekawych oponach:
                              - Dunlop SP Sport Fastresponse
                              - Kleber HYDRAXER
                              Są trochę tańsze, ale opinie mają nie gorsze.
                              Co myślicie ? Ktoś miał z nimi do czynienia ?

pzdr
                              THE NEW SKODA OCTAVIA.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez mad_A
                                Co do ER300 - 60-70 kkm to chyba nie tak źle, skoro inne (jak piszą ludziska np. o Continentalach, znikają po 20-30kkm ) ?
                                :shock:
                                30kkm u mnie to max dla tych opon, a od 15kkm hałas, hałas i jeszcze raz hałas, chociaż jeżeli chodzi o wszystko inne poza hałasem to :kciukgora

[ Dodano: Czw 11 Wrz, 08 00:25 ]
                                70kkm na jednym komplecie...
                                jakoś nie moge sobie tego wyobrazić :roll:

[ Dodano: Czw 11 Wrz, 08 00:25 ]
                                tzn. mogę, nie takie rzeczy
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• mad_A
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 20

Zamieszczone przez szkoda
                                  tzn. mogę, nie takie rzeczy
                                  heh.. no wyobrażam sobie :bigyellow

idę w te Dunlopy..
                                  THE NEW SKODA OCTAVIA.

Komentarz

• tomekjmopl
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1187
                                    • Opel
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mad_A
                                    heh.. no wyobrażam sobie :bigyellow

idę w te Dunlopy..
                                    Ano widzicie Panowie - każdy ma jakoweś swoje odczucia - ja np. 2 dni temu wyrąbałem Dunlopy Sport Maxxy w pizdu i przeszedłem na Michelin Pilot Primacy - wg mnie niebo a ziemia jeśli chodzi o prowadzenie auta, zarówno na mokrym jak i na suchym - więc temat jest bardzo subiektywny jednak :wink:

Komentarz

• b-bar01
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 985
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

szczerze polecam Yokohamy, najlepiej w wersji AVS Decibel lub budżetowe A.drive AA01 lub pośrednie C.drive AC01.
                                      jeżdżę na nich parę lat i nie wiem co to hałas czy ząbkowanie.
                                      na mokrym też b.dobre, jedyna wada to to że poniżej 0 st.C robią się twardawe
                                      aleeeee....... wtedy to już zimówki
                                      pozdr4all
                                      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Zamieszczone przez szkoda
                                        70kkm na jednym komplecie...
                                        jakoś nie moge sobie tego wyobrazić :roll:
                                        70kkm to znacznika tak okreslam ich zywot z tego co widze na kolach. Teraz maja jakies 45-50kkm i cos tam jeszcze jest. :twisted:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• ViRuE
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 358

Niechce tworzyc nowego tematu wiec napisze tutaj szukam sobie oponek w rozmiarze 205/60/15 i upatrzylem sobie 2 modele moze ktos poradzi mi ktora wybrac albo doda jakas propozycje.
                                          Moje propozycje to
                                          Toyo PROXES CF 1 205/60 R15 91H
                                          Bridgestone Turanza ER300 205/60R15 91 H
                                          Continental ContiPremiumContact 2 205/60R15 91 H

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ViRuE, mam założone Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 H i sprawują się dobrze.Jestem zadowolony z nich. Są w miarę ciche. Co do zużycia to trudno mi powiedzieć,dopiero przejechałem na nich ok 15kkm (ten sezon). Mój styl jazdy jest raczej spokojny, choc lubię pogonić jak można.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kmink
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1360
                                              • Superb III (3V3)

Ja na ten sezon kupiłem nowiutkie CPC2 205/55/16
                                              Jeżdze sporo i szybko, duzo po Nimczech i Norwegii(tutaj asfalt jest baaardzo szorstki)..
                                              Po jednym sezonie(założyłem je w maju) czyli ok 35-40tyś km - przednie - ida do kosza - nie wiem moze z 5-6mm bieżnika zostało, tylne spokojnie jeszcze pare km z tyłu zrobią,
                                              Na suchym - super, trzymają jak należy nie zmulaja jek jest hot i asfalt paruje
                                              Na mokrym - powiem tak - jechalimy do Polski było ciemno padał deszcz i było z 8C obudziłem się jak przy 220wchodzilimy skrajnym lewym pasem w zakret na obwodnicy berlińskiej(ta z prawej strony berlina - kierunek hamburg- my lecielismy na drezno), jest tam taki fajny łuk - chyba 4pasy tam są - nieważne, żona przesadziła jak otworzyłem oczy i zobaczyłem co robi widziałem juz jak uderzamy w barierki - z taka prędkością na suchym ok(wiem z doświadczenia i więcej jak 200licznikowe tam nie jadę) ale było mokro i to bardzo...CPC2 dały rade
                                              Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                              https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• ViRuE
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 358

Hmm poczekam jeszcze moze na kilka opini ;D ale wstepnie decyzja juz podjeta ;D i jezeli nic sie nie zmieni no to zakupuje komplecik ;D

Komentarz

• zurcio
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2046

W O2 - ContiSportContact 205/55 R16 FR - takie zakupiłem (chyba) w czerwcu na lato, i zrobiłem 15kkm do października i jestem bardzo zadowolony,
                                                  90% trasa i dość szybkie przeloty, jedynie zurzycie zaobserwowałem duże ale coś za coś jeszcze pewnie z 20kkm i do kosza :P
                                                  Premiumy mam w O1 (w roz. 195) - również sobie chwalę, i osobiście... uważam Continental za najlepszą markę opon (letnich i zimowych).

Komentarz

• Garret
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1196
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

W O2 - ContiSportContact 205/55 R16 FR - takie zakupiłem (chyba) w czerwcu na lato, i zrobiłem 15kkm do października i jestem bardzo zadowolony,
                                                    90% trasa i dość szybkie przeloty, jedynie zurzycie zaobserwowałem duże ale coś za coś jeszcze pewnie z 20kkm i do kosza :P
                                                    Premiumy mam w O1 (w roz. 195) - również sobie chwalę, i osobiście... uważam Continental za najlepszą markę opon (letnich i zimowych).
                                                    Ja już drugi komplet CSC 205/55/16 ujeżdżam i jestem bardzo zadowolony z przyczepności zarówno na suchym jak i mokrym- jedyna wada- szybko się ścierają, ale cóż, to chyba logiczne- trudno o dobrą przyczepność i twardą gumę zarazem :roll:
                                                    Na 1 komplecie zrobiłem coś ok. 40kkm, z tym, że po ok. 30 przekładałem bo przód już był mocno starty.
                                                    Garret

-----------
                                                    Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

Pracuję...