Zamieszczone przez zurcio
[O1] Oponki na lato - czas się rozejrzeć
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez Nexus6moje SC2 powiedziały że to bzdura , mają już ponad 20 kkm (w 6 miesięcy) i wyglądają niemal jak nówki, więc ścieralność jest OK
nówki sztuki założone 09.06.2008r. przy przebiegu 31300 km,
obecnie 42 kkm a na przedniej osi brakuje prawie połowy bieżnika, tył na nowy też nie wygląda, - 90% trasa
start z "piskiem" zdaża mi się max. 2 razy w tygodniu także dbam o opony
u znajomego w S4 (kolega lubi poszaleć) wytrzymały niecałe 20kkm.
prawie w każdym teście jaki przeglądałem przed zakupem opon SC2 na 5pkt. za ścieralność dostawały max. 3pkt.
Nexus6, jeźdząc bardzo spokojnie może i sporo wytrzymają - ale co to przyjemność
[ Dodano: Wto 09 Wrz, 08 13:29 ]
acha, jeszcze jedno - spora część użytkowników dróg, opony których ja osobiście ze względu na bezpieczeństwo swoje i moich bliskich w życiu bym nie założył, uważa za stan dobry lub też zadowalający ...Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Mówicie o Conti Sport Contact 2, ja natomiast nabyłem Conti Sport Contact 3 w rozmiarze 225/45/17.
Montowałem je w deszczowy dzień, więc pierwsze testy były po mokrej nawierzchni. Muszę przyznać, że odprowadzanie wody oraz trzymanie opon oceniam na bardzo dobre. Przy tej szerokości opon oraz mokrej nawierzchni przy prędkości 80 km/h i więcej słyszalny szum, ale cóż.
Przy jeździe po nawierzchni suchej opona również bardzo dobrze trzyma, a szumów praktycznie brak.
W porównaniu do Pirelli P6000, której wcześniej miałem, Conti jest pod każdym względem lepsze.
Co do ścieralności niestety nie mogę zbyt wiele jeszcze napisać, bo zbyt krótko je użytkuje. Jedyne co mogę dodać, to że na wpływ ścieralności opony (poza oczywiście użytkowaniem) ma również mieszanka opony, tzn. np. indeks nośności opony (który zazwyczaj mówi nam, że dana opona może być użyta w pojeździe o danej wadze, itd.).
Pzdr.!
Komentarz
-
-
kurde i mnie czeka zmiana opon bo kurde juz mam łyse :/
zastanawiam sie pomiędzy:
-Dayton D210 -V-
-Good Year Hydragrip -V-
-BF Goodrich profiler2 -H-
-BF Goodrich G-Force profiler -V-
-Mabor Sport Jet2 -v-
może macie jakieś doświadczenia z tymi oponami :idea: :?:
z góry dziekuje-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
tomekjmopl, Przy 15 daje Miski, ale przy 16 sa wlasnie te Turanzy.
mad_A, Wczoraj jezdzilem autem, ktore ma wlasnie te Barumy i smiem twierdzic, ze one nie sa glosne A co do ER300 to sa opony, jakie byly fabrycznie z tym autem i po 60-70kkm nadaja sie na smietnik, bo sa glosne i malo co na nich zostaje juz bieznika przy normalnej jezdzie, bez zadnych szalenstw.
Komentarz
-
-
A może oponki Continentala ContiPremiumContact 2?
Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
Mama je założone w tym sezonie i muszę przyznać że są jak najbardziej ok (Ja mam rozmiar 205/55R16). Miałem kilka sytuacji podbramkowych i muszę powiedzieć, że się sprawdziły. Jestem z nich b. zadowolony.
Osobiście jak ktoś lubi poszaleć to nie polecam tych
Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
Na nich odebrałem swoją OII z salonu.
Łatwo gubią przyczepność i na mokrym ABS się szybko załącza. Za to do spokojnej jazdy są nadają.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
kowal 2002, ja miałem kupować Uniroyal Rain Sport 2 bo cena dobra (na opony.com 225/45/17 są po 333 PLN/szt.) , ale wszyscy gumiarze i znajomi niestety nie do końca ją polecali ze względu na głośność. Oczywiście jeżeli ktoś nie chce/nie może wydać więcej kasy na opony to oczywiście jest to pewien kompromis. Jak powiedział Nexus6 cena tej opony ma dobry stosunek do jej jakości.
Ja osobiście polecam Conti Sport Contact 2 lub 3, ze wskazaniem na 3, bo to najnowszy model itd. itp.
Jeżeli chciałbyś obadać i posłuchać jak te opony pracują to będę w piątek wieczorem i sobote pod Lesznem (Gawartowa Wola).
Pzdr.!
PS. tak jak już wcześniej pisałem stanowczo nie polecam pirelli - kibel totalny za ogromne pieniądze!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftWczoraj jezdzilem autem, ktore ma wlasnie te Barumy i smiem twierdzic, ze one nie sa glosne A co do ER300 to sa opony, jakie byly fabrycznie z tym autem i po 60-70kkm nadaja sie na smietnik, bo sa glosne i malo co na nich zostaje juz bieznika przy normalnej jezdzie, bez zadnych szalenstw.
Co do ER300 - 60-70 kkm to chyba nie tak źle, skoro inne (jak piszą ludziska np. o Continentalach, znikają po 20-30kkm ) ?
dzięki wszystkim za odzew-
pzdrTHE NEW SKODA OCTAVIA.
AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czarny_wwakowal 2002, ja miałem kupować Uniroyal Rain Sport 2 bo cena dobra (na opony.com 225/45/17 są po 333 PLN/szt.) , ale wszyscy gumiarze i znajomi niestety nie do końca ją polecali ze względu na głośność. Oczywiście jeżeli ktoś nie chce/nie może wydać więcej kasy na opony to oczywiście jest to pewien kompromis. Jak powiedział Nexus6 cena tej opony ma dobry stosunek do jej jakości...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Kurde, kiedyś było latwiej: Dębica albo Kormoran
i cześć
a teraz.. weź tu człowieku rzuć wszystko i przez 3 dni wybieraj...
tak czy inaczej, prejrzalem chyba wszystkie podrzucone przez Was opony + jeszcze kilka/naście innych..
-"Deszczówki", które kiedyś miałem (Uniroyal 550 w Megane) byly dla mnie prawie idealne - brakowało jedynie precyzyjnosci, więc z "deszczówkami sprotowymi" nie będę eksperymentował
-Wymieniane przez Was Continentale - obawiam się (jednak) o ścieralność
-z innnymi - podobnie; każdej czegoś brakowało
I już myślałem, ze nie uwolnię się od przydrogich ER 300 (po dobrych doświadczeniach w Astrze G; wlasnie mija 2 sezon i są super), bo to jakiś kompromis między precyzyjnymi i trwałymi a "deszczówkami", kiedy wpadłem na opinie o jeszcze dwóch ciekawych oponach:
- Dunlop SP Sport Fastresponse
- Kleber HYDRAXER
Są trochę tańsze, ale opinie mają nie gorsze.
Co myślicie ? Ktoś miał z nimi do czynienia ?
pzdrTHE NEW SKODA OCTAVIA.
AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mad_ACo do ER300 - 60-70 kkm to chyba nie tak źle, skoro inne (jak piszą ludziska np. o Continentalach, znikają po 20-30kkm ) ?
30kkm u mnie to max dla tych opon, a od 15kkm hałas, hałas i jeszcze raz hałas, chociaż jeżeli chodzi o wszystko inne poza hałasem to :kciukgora
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 08 00:25 ]
70kkm na jednym komplecie...
jakoś nie moge sobie tego wyobrazić :roll:
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 08 00:25 ]
tzn. mogę, nie takie rzeczysaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mad_Aheh.. no wyobrażam sobie :bigyellow
idę w te Dunlopy..
Komentarz
-
-
szczerze polecam Yokohamy, najlepiej w wersji AVS Decibel lub budżetowe A.drive AA01 lub pośrednie C.drive AC01.
jeżdżę na nich parę lat i nie wiem co to hałas czy ząbkowanie.
na mokrym też b.dobre, jedyna wada to to że poniżej 0 st.C robią się twardawe
aleeeee....... wtedy to już zimówki
pozdr4all
Komentarz
-
-
Niechce tworzyc nowego tematu wiec napisze tutaj szukam sobie oponek w rozmiarze 205/60/15 i upatrzylem sobie 2 modele moze ktos poradzi mi ktora wybrac albo doda jakas propozycje.
Moje propozycje to
Toyo PROXES CF 1 205/60 R15 91H
Bridgestone Turanza ER300 205/60R15 91 H
Continental ContiPremiumContact 2 205/60R15 91 H
Komentarz
-
-
ViRuE, mam założone Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 H i sprawują się dobrze.Jestem zadowolony z nich. Są w miarę ciche. Co do zużycia to trudno mi powiedzieć,dopiero przejechałem na nich ok 15kkm (ten sezon). Mój styl jazdy jest raczej spokojny, choc lubię pogonić jak można.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Ja na ten sezon kupiłem nowiutkie CPC2 205/55/16
Jeżdze sporo i szybko, duzo po Nimczech i Norwegii(tutaj asfalt jest baaardzo szorstki)..
Po jednym sezonie(założyłem je w maju) czyli ok 35-40tyś km - przednie - ida do kosza - nie wiem moze z 5-6mm bieżnika zostało, tylne spokojnie jeszcze pare km z tyłu zrobią,
Na suchym - super, trzymają jak należy nie zmulaja jek jest hot i asfalt paruje
Na mokrym - powiem tak - jechalimy do Polski było ciemno padał deszcz i było z 8C obudziłem się jak przy 220wchodzilimy skrajnym lewym pasem w zakret na obwodnicy berlińskiej(ta z prawej strony berlina - kierunek hamburg- my lecielismy na drezno), jest tam taki fajny łuk - chyba 4pasy tam są - nieważne, żona przesadziła jak otworzyłem oczy i zobaczyłem co robi widziałem juz jak uderzamy w barierki - z taka prędkością na suchym ok(wiem z doświadczenia i więcej jak 200licznikowe tam nie jadę) ale było mokro i to bardzo...CPC2 dały radeChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
W O2 - ContiSportContact 205/55 R16 FR - takie zakupiłem (chyba) w czerwcu na lato, i zrobiłem 15kkm do października i jestem bardzo zadowolony,
90% trasa i dość szybkie przeloty, jedynie zurzycie zaobserwowałem duże ale coś za coś jeszcze pewnie z 20kkm i do kosza :P
Premiumy mam w O1 (w roz. 195) - również sobie chwalę, i osobiście... uważam Continental za najlepszą markę opon (letnich i zimowych).Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zurcioW O2 - ContiSportContact 205/55 R16 FR - takie zakupiłem (chyba) w czerwcu na lato, i zrobiłem 15kkm do października i jestem bardzo zadowolony,
90% trasa i dość szybkie przeloty, jedynie zurzycie zaobserwowałem duże ale coś za coś jeszcze pewnie z 20kkm i do kosza :P
Premiumy mam w O1 (w roz. 195) - również sobie chwalę, i osobiście... uważam Continental za najlepszą markę opon (letnich i zimowych).
Na 1 komplecie zrobiłem coś ok. 40kkm, z tym, że po ok. 30 przekładałem bo przód już był mocno starty.Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz